Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

Więcej informacji o ogórkach kiszonych w folii.

W sałatce, w zupie, na kanapce bądź w formie surówki do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kiszonki są równie smakowite, co zdrowe.

Jak wzbogacić smak ogórków kiszonych

Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest całkiem łatwe. Stosuje się do tego drewniane beczki albo duże gliniane garnki, w których surowe ogórki zalewa się słoną wodą. Potem pozostawia się pojemnik na minimum 14 dni w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą oddać się spożyciu kwaszonki już po paru dniach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do solanki wraz z ogórkami wkłada się czosnek i koper, jednak walory smakowe kwaszonych ogórków można podkręcić też innymi dodatkami, między innymi liśćmi czarnej porzeczki, kawałkami marchwi lub ziarnami pieprzu. Naturalnie nie wszyscy mają czas czy wystarczająco miejsca w kuchni, by samemu zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada także spiżarnię lub piwnicę, w której może składować przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to jednak, że musimy zrezygnować z kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy dostać je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, tj. w kubełkach czy w workach foliowych, które bez problemu da się przechowywać w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy zawierają kiszone ogórki?

Od setek lat wiadomo, iż sfermentowane warzywa pozytywnie oddziałują na ludzki układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, gdyż razem z kwaszonkami konsumujemy dobroczynne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych i pozytywnie oddziaływają na ich florę, wspierając tym samym proces trawienia. Lecz to nie wszystko! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (to zaledwie 12 kcal na 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę E, A i C, witaminy z grupy B, a także niemało minerałów koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo żelazo, wapń, magnez, mangan czy potas. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeżeli lubimy cierpkie smaki, zalecamy nie wyrzucać go po zjedzeniu warzyw. Lepiej go wypić lub dodać do zupy ogórkowej, bowiem w czasie kwaszenia witaminy przenikają częściowo do zalewy. Warto jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]