Kup kwaszoną kapustę.
Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie.
Dlaczego powinno się spożywać kapustę kiszoną?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, jako że tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych powstałych za sprawą szukania przez człowieka metody na wielomiesięczne przechowywanie pożywienia. Cienko poszatkowane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin czy minerałów, których pozyskanie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A warto zaznaczyć, że w kwaszonej kapuście jest dużo substancji potrzebnych dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B1, B6, B9). Poza tym, kwaszona kapusta to źródło m.in. żelaza, potasu i probiotyków. Jednocześnie to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, zatem rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Jak wykorzystuje kapustę kiszoną w kuchni
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako przystawka do dań, jak i jako główny ich składnik. Nieprzetworzoną na ogół je się ją jako surówkę z siekaną cebulą i tartą marchewką, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też produkt, który bardzo dobrze harmonizuje z pieczarkami i mięsem, w związku z tym używa się jej w farszu do krokietów, pierogów i łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby najlepsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka albo bigosu.
Praktycznie każdy szef kuchni posiada własny przepis na kwaszoną kapustę, jednakże współcześnie raczej rzadko kisi się ją w domu, bo nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich i większych pojemniczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]