Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Kup kwaszoną kapustę.

Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie.

Dlaczego powinno się spożywać kapustę kiszoną?

Kapusta kwaszona, albo kiszona, jako że tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych powstałych za sprawą szukania przez człowieka metody na wielomiesięczne przechowywanie pożywienia. Cienko poszatkowane liście białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin czy minerałów, których pozyskanie podczas zimy było o wiele trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A warto zaznaczyć, że w kwaszonej kapuście jest dużo substancji potrzebnych dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz mającej między innymi właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B1, B6, B9). Poza tym, kwaszona kapusta to źródło m.in. żelaza, potasu i probiotyków. Jednocześnie to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, zatem rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Jak wykorzystuje kapustę kiszoną w kuchni

Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się zarówno jako przystawka do dań, jak i jako główny ich składnik. Nieprzetworzoną na ogół je się ją jako surówkę z siekaną cebulą i tartą marchewką, która współgra z potrawami z ziemniaków oraz ryb, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem szczypty cukru. To też produkt, który bardzo dobrze harmonizuje z pieczarkami i mięsem, w związku z tym używa się jej w farszu do krokietów, pierogów i łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kwaszonej nie zaistniałyby najlepsze polskie dania – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka albo bigosu.

Praktycznie każdy szef kuchni posiada własny przepis na kwaszoną kapustę, jednakże współcześnie raczej rzadko kisi się ją w domu, bo nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na zimę. Kapustę kiszoną w niewielkich i większych pojemniczkach bez trudu dostać można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]