Sprawdź, gdzie zamówić sok z kapusty.
Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w prosty i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy potrzebne dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo związków oddziałujących pozytywnie na nasze zdrowie. Głównym składnikiem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź inny kiszonek to też skarbnica witamin. Warta uwagi jest w szczególności duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na obecność witamin z grupy B, witaminy K i P, a także znaczne nasycenie solami mineralnymi.
Dlaczego należy pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają radzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka czy niestrawność. Wzmacniają one również apetyt i działają osłonowo w czasie terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]