Kulinaria

Korzyści ze spożywania soku z kiszonej kapusty i z buraków

Produkty fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie powróciły do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa oraz owoce. Kiedy mówimy o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy czy różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają w prosty i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy potrzebne dla

Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną

Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona elementem licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, gdyż kwaszona kapusta to niezwykle zdrowe pożywienie. Dlaczego powinno się spożywać kapustę kiszoną? Kapusta kwaszona, albo kiszona, jako że tych określeń używa się wymiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych powstałych za sprawą szukania przez człowieka metody na wielomiesięczne przechowywanie pożywienia. Cienko poszatkowane liście

Pieczywo i wyroby cukiernicze z Piekarni Pochopień

Świeżość i tradycyjny smak z Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień jest zakładem z tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza piekarnictwa Jana Pochopień, który był często nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Szanowany w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych stworzył podwaliny dla istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie tradycji rodziny i poszanowanie wartości wyróżnia Piekarnię Pochopień na tle konkurencji, stawiając ją na czele krakowskich firm

Dlaczego warto regularnie jeść ogórki kwaszone?

W sałatce, w zupie, na kanapce bądź w formie surówki do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni podajemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I my to popieramy, gdyż kiszonki są równie smakowite, co zdrowe. Jak wzbogacić smak ogórków kiszonych Kiszone ogórki to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest całkiem łatwe. Stosuje się do tego drewniane beczki albo duże gliniane garnki, w których surowe ogórki zalewa

Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem

Od szybkiego rozwoju przemysłu spożywczego, który zaczął się w zeszłym wieku, wyroby spożywane przez nas każdego dnia zaczęto nagminnie wypełniać rozmaitymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z poszerzającą się wiedzą nabywców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć działanie na ich zdrowie, ostatnio coraz częściej szukają oni wyrobów wykonanych z eko żywności. Zalety żywności ekologicznej Aby konkretny wyrób oferowany w naszym kraju mógł zwać się

Jak przebiega kurs gotowania dla dzieci?

Dzieci uwielbiają brać udział w gotowaniu – ozdabiać wypieki bądź wybierać i przynosić składniki. Chcesz wykorzystać fascynację swojej pociechy? Zapisz je na warsztaty kulinarne dla dzieci. Od nas dowiesz się, jak wyglądają takie lekcje. Warsztat kulinarny dla dzieci – czy warto wysłać na niego dziecko? Warsztaty kulinarne dla dzieci mogą brać udział maluchy w wieku od sześciu do dziesięciu lat. W czasie warsztatów dzieci uczą się niezależności oraz rozwijają swoją

Kurs gotowania – przyrządzaj potrawy jak profesjonalista

Samodzielne przygotowanie posiłków w domu ma masę plusów. Największym z nich jest zwłaszcza redukcja wydatków – stołowanie się u siebie jest zwykle znacznie tańsze niż częste korzystanie z usług gastronomicznych. Nie bez znaczenia jest też duma wynikająca z przyrządzenia posiłku własnymi rękami – zwłaszcza, gdy częstujemy nim przyjaciół lub domowników. Nie można nie wspomnieć także o tym, że pichcąc samemu mamy szczegółową wiedzę, co trafia na stół, co okazuje się

Kapsułki kawy do ekspresu – wiele smaku w małym opakowaniu

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki ciepłej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy się również ze znajomymi, podjadając desery galeriach handlowych i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach w polityce. Napój ten jest nam znany od setek lat, ale nadal pijemy go z reguły w dwóch wersjach: z mlekiem lub bez. Dlaczego? Ponieważ